Hogyan komposztáljunk?

Hogyan komposztáljunk?

A komposztálás az egyik legősibb hulladék-felhasználási módszer. A komposztálás végterméke a humusz, melynek rendszeres talajba juttatása növeli annak minőségét és termékenységét.

Komposztáljon Ön is!

Gyűjtse össze az otthonában keletkező hulladékot! Fontos, hogy mind konyhai hulladék, mind pedig kerti hulladék kerüljön a ládába. A konyhai hulladékok csoportjába tartozik a zöldségtisztítás hulladéka, a gyümölcshéj, a tojáshéj, az ételmaradékok, a kávézacc, a teafilter és az egyéb okokból hulladékká vált szerves anyag. A kertben a gallyakat, a metszési nyesedékeket, a levágott füveket, a gyomnövényeket, illetve az avart kell összegyűjtenünk. Különösen figyeljen arra, hogy kerülje a húsmaradékokat, zsiradékokat, beteg növényi részeket, citrusfélék héját, valamint a főzött konyhai hulladékokat. Minél több, gondosan válogatott hozzávalót használunk, annál hatékonyabb végtermékhez jutunk a folyamat végén, némi föld hozzáadásával pedig még termékenyebbé válik a jótékony humuszunk.

A sikeres komposztálás titka az alapos előkészítés. A konyhai hulladékot vagdossuk vagy törögessük össze gondosan, míg a kerti gallyakat, nyesedékeket aprítógéppel vagy metszőollóval aprítsuk 5-8 cm hosszúságú darabokra. Ezután következik a bekeverés, ahol az egyes hulladéktípusok bekeverési arányai különösen fontos szerepet kapnak. A komposztáló láda tartalmának 20-25%-át a konyhai hulladék, 50%-át a gally és a metszési nyesedék, újabb 20-25%-át a levágott fű és a gyomnövények, míg a maradék 10-15%-át az avar képezi.

Komposztáló ládánknak olyan helyet válasszunk, ahol a láda tartalma mindig kapcsolatban áll a talajfelszínnel. Ezután a begyűjtött hulladékokat termeljük be a ládába. A láda aljára helyezzünk szerkezettartó szerves hulladékot, például gallyakat, nyesedéket, fakérget, majd − a megfelelő arányok betartásával − almozzuk egymásra a további hulladékokat is.

A halom nedvességtartalmát is folyamatosan ellenőrizni kell. Fokozottan vigyázzon, hogy a halom ne legyen se túlságosan nedves, se nagyon száraz. Ha a láda nedvességtartalma magas, bővítse további struktúraanyaggal a komposzt tartalmát; ha alacsony, öntözze rendszeresen, hogy a nehezen bomló részek is könnyedén levegőhöz jussanak. Ezután, a komposzt anyagot 4-6 hétig hagyjuk érni, majd forgassuk át, hogy a halom új levegőhöz juthasson. Így serkenthetjük igazán a komposztálás minőségét.

A nyári melegben a láda tartalma átlagosan 2-3 hónap alatt érik be, viszont a nagyobb darabokat tartalmazó komposztanyagnak akár egy évre is szüksége lehet. A már kész, érett, felhasználásra alkalmas komposzt barna színű, szagtalan és összeesik. A porhanyós végtermék könnyen lapátolható, minőségét rostálással tovább finomíthatjuk.

Ha már teljesen kész a komposztanyag, terítse szét a talajon kb. 1 cm vastagon, majd óvatosan dolgozza bele a földbe. Már csak kis idő, és meglepődik ültetvénye termékenységén. Az eredmény magáért beszél majd!

Ne feledje! Most ingyenes komposztáló ládához juthat, ha regisztrál a www.westhull.hu weboldal Komposztáló láda igénylés menüpontjában vagy személyesen a települési önkormányzatánál.

Regisztrációval kapcsolatos kérdésekben hétköznaponként 9:00 és 16:00 óra között a következő elérhetőségeken kaphat választ:

E-mail cím:

hulladekinfo@youngandpartners.hu

Telefon:

0620/ 351 4701